Nu ik zoveel verschillende boeken vind, koop, lees en verzamel, is er één ding wat ik echt wil doen: boekreviews leren schrijven!
Ik word altijd blij en vooral erg hebberig enthousiast van boekreviews! Mijn favoriete plekken om deze Boeiende Boekreviews te vinden: YouTube, oftewel BookTube.
En daar heb ik inmiddels toch wel een aantal favoriete ‘Tubers’, die zonder spoilers maar met voldoende haakjes je weten te grijpen voor een verhaal waardoor ik dat boek meteen hebben…dat wil ik ook leren :).
Dus ga ik mezelf leren boekreviews schrijven. En ik neem jou mee op dit avontuur!
Stap 1: onderzoek doen bij anderen hoe zij hun hebberig-makende reviews opzetten *zet research-bril op*
Mijn allereerste plaats om informatie te zoeken. Via Pinterest kom je op andere blogs uit; lezen en schrijven blijft toch mijn fijnste bezigheid, ook al ben ik ook mega-fan van YouTube 😉
Om alle handige tips en punten voor het leren schrijven van een boekreview overzichtelijk en makkelijk terug te vinden te maken, heb ik er maar weer een apart bord bijgemaakt *ik verzamel blijkbaar ook Pinterestborden*:
Boekreviews leren schrijven.
To read or to remember…allebei graag!
Nadenkertje:
Wanneer ik lees, ga ik volledig op in het verhaal. Ik denk dan niet meer aan punten die ik wil onthouden om op te schrijven of die bijzondere (on)aantrekkelijke karaktertrek van een personage of verloop van de verhaallijn.
Aan het einde van een boek kan ik je niet meer precies vertellen wat ik er nu zo goed aan vond, welke kwinkslagen me aan het lachen maakten of welke uitspraken me aan het denken zetten…
En dat wil ik juist wel!
Want door boekreviews te schrijven, onthoud je beter wat je gelezen hebt.
Je leert de personages beter kennen, de wereld waar ze in leven en hoe hun denkbeelden zijn ontstaan.
Met een notitieboek vol boekreviews heb je een persoonlijk naslagwerk van alle boeken die je ooit gelezen hebt, waarin je al die mooie, ontroerende, enge of vertederende momenten terug kunt lezen.
Wat lijkt me dat een tof notitieboek!
De basis van mijn boekreviews
Ik heb daarom mijn eigen korte lijstje met boekreview-punten gemaakt. Dit zijn punten waarbij ik het gevoel heb dat ik ze gaandeweg het lezen kan onthouden en op kan schrijven *fingers crossed*.
Door voor een korte lijst te gaan, hoop ik dat ik het toegankelijk voor mezelf maak, zodat ik mezelf niet overweldig met een overload aan details uit een verhaal te willen onthouden *geloof me, dat ging ik al bijna weer doen…*
Alle punten die ik nu als basis heb, heb ik gevonden door bij de tips van andere boekreviewers te kijken, zowel blogs als YouTube.
Er zijn zoveel details om een supermooie review mee te schrijven, eentje die echt met het opvallendste bloemenkopje boven het veld van tarwe iedereen naar zich toe lonkt…maar dat is voor later 🙂
Laat ik klein beginnen en dan…zie ik vanzelf hoe het verder gaat.
De leukste of meest inspirerende punten die ik verzamelde voor mijn boekreviews:
- Auteur en titel
- Synopsis
- Quotes
- Grappige/spannende/verrassende momenten
- Minpunten
- Over de auteur
- Mijn persoonlijke mening
- Mijn waardering
Het grootste probleem wat ik voor mezelf voorzie, is dat ik tijdens het lezen moet bedenken dat ik over quotes, personages en (gekke) verhaalplots ga schrijven.
Eenmaal aan het lezen dan vergeet ik alles om me heen. Wat absoluut fantastisch heerlijk is! Maar voor het schrijven van een review niet zo handig.
Ik verwacht dat ik vanaf nu regelmatig (hoofdstukken) terug ‘moet’ lezen hahaha!
Boekreviews beginnen: de start van het avontuur
Briljante Bijwerking:
Ineens is daar een nieuwe variant voor mijn andere favoriete verzameling, notitieboekjes: een reviewnotitieboek.
Fijn even neuzen door al mijn lege notitieboekjes en een goeie uitkiezen voor deze functie. Daar ging flink tijd in zitten want dit is een heel belangrijke keuze!
Natuurlijk komt daar een Mysterieus Plaatje voorop en een bijpassende tab om snel te bladeren :). That’s how I roll *coole emoji met zonnebril*.
In mijn reviewnotitieboek heb ik een lijstje met voorgaande punten gemaakt welke ik per boek kan bijhouden. Mijn idee is nu om tijdens het lezen eraan proberen te denken deze punten te beantwoorden…
Ik ben benieuwd hoe dit me af zal gaan hahaha!
Misschien moet ik eerst proberen per gelezen hoofdstuk een stukje voor mijn review te schrijven. Hm *denkt diep na*…
Ik denk dat ik het om te beginnen per hoofdstuk of een aantal hoofdstukken telkens ga samenvatten: zoveel mogelijk de punten van mijn lijstje beantwoorden, alles opschrijven waar ik misschien wat over wil schrijven en oefenen met zonder spoilers te vertellen *oopsie*.
Boekreviews leren schrijven: eerder gelezen boeken reviewen
Voor de boeken die ik heel recentelijk gelezen heb, kan ik dit (hopelijk) ook nog doen. Als het goed is, is er genoeg blijven hangen om in ieder geval wat punten terug te vinden in de verhalen!
Mijn aller-, allereerste poging om boekreviews (een soort van) te schrijven, is mijn blog ‘Boeken gelezen in maart 2023‘.
Boeken die ik een review wil geven binnenkort:
- The Lighthouse Witches van C. J. Cooke
- Legends & Lattes van Travis Baldree
- Winterhuis Hotel van Ben Guterson
Deze drie boeken heb ik in april en mei met onwijs veel plezier gelezen.
Daarom hoop ik ook dat daarover een review schrijven een goeie oefening zal zijn. En ik wil ze zo graag goed onthouden: de karakters, de gebeurtenissen, grapjes, mysteries…
Ik ga gewoon met deze punten beginnen. En gaandeweg zal ik vanzelf merken wat wel of juist niet werkt en het zal misschien ook per boek verschillen.
Heb je tips? Ik hoor ze graag, dus zet ze in de reacties 🙂
Spannend, ik kijk er naar uit om dit te proberen!
Volgende stap: leren annoteren.
Klinkt ook fantastisch om te doen: geliefde boeken met allemaal flapjes eruit te steken, gevuld met lichte kanttekeningen. Kan ik dat? Wie weet. Waarschijnlijk begin ik met enkel index tabjes te plakken…
Schrijf jij reviews van je boeken? En welke punten gebruik jij?
0 reacties