Gekochte boeken bijhouden: creëer een origineel overzicht van je boeiende boekenverzameling

Je gekochte boeken bijhouden in een uniek versierd Bibliotheek notitieboek

Beeld je eens in: een overzichtelijke lijst van al je boeken!

Om te genieten van alles wat je ooit gelezen hebt en wat je nog gaat lezen.

En al je gekochte boeken bijhouden, zonder ze uit het oog te verliezen.

Kijken, herinneren, blij worden en opschrijven, een reis door je boekenverzameling.

Een verzameling die nooit compleet is.

Netjes op alfabet of chronologisch; de keus is aan jou!

Overzichtelijk al je gekochte boeken bijhouden

Je hele boekenverzameling in het oog houden, wordt lastiger wanneer je steeds meer boeken een thuis geeft.
Ze krijgen een plekje in een boekenkast, op je nachtkastje, in je tas of waar jij ook maar graag je boeken mee naartoe neemt.

Ze uit het oog verliezen ligt dan op de loer *oh nee!*. Dat wil je niet, jij wilt ze vereeuwigen in een Bibliotheek!

Waarin hou je overzichtelijk al die gekochte en verzamelde Wondere Werelden bij?
Ik geef je mijn drie favoriete opties, die ik ‘meestal’ goed bijhoud (tot ik weer eens achter lig en ineens heel veel boeken op in mijn Bibliotheek moet schrijven hahaha):

  1. In een Bibliotheek-notitieboek.
  2. In een boekjournal.
  3. In een Excelbestand.

Ik kies altijd weer voor een notitieboek; ieder notitieboek dat ik in gebruik neem, wordt speciaal voor dat project mooi en toepasselijk versierd :).
Helemaal in mijn Happy Place wanneer ik met een pen aan het schrijven kan, om woorden te verzamelen, lijstjes en teksten te zien ontstaan.

Plus: in een notitieboek kun je ook nog illustraties, knipsels, kleine dingetjes bewaren. Kortom, je kunt hem helemaal persoonlijk en uniek van jou maken.

Dat gaat niet op een Excelsheet…*saai*

Al mijn gekochte boeken hou ik sinds deze maand (juli 2023) bij in een Bibliotheek-notitieboek 🙂

Hierin ga ik proberen om/altijd alle boeken die ik al verzameld heb op te schrijven. En daarna te blijven aanvullen met de boeken die ik nog bij elkaar ga sprokkelen.

Oh, dat gaat een heerlijke hobby zijn: al mijn boeken weer eens bekijken, herinneren waar ze over gingen en wat ik ervan vond, weer zin krijgen om meer van een auteur te lezen of een ouder boek te herlezen *JOY*.

TIP: Naast een gepimpt notitieboek gebruik ik ook Excel, vanwege de digitale flexibiliteit.

Mijn bibliotheek notitieboek om al mijn gekochte boeken bij te houden

Waarom zou je een bibliotheek van al je boeken maken?

Ah, daar heb ik drie Perfecte Redenen voor 🙂

Ten eerste:
Omdat ik serieus verslingerd ben aan lijsten in alle soorten, vormen en maten.

Ten tweede:
Zodat ik in mijn gestaag groeiende boekencollectie niet boeken over het hoofd ga zien of, gruwel der gruwelen, vergeet dat ik een zeker boek heb…

Ten derde:
Omdat het een heerlijk gevoel is om een beschreven notitieboek vast te houden, erdoorheen te bladeren en te zien wat ik allemaal al heb verzameld.
Vooral wanneer dit Bibliotheek-notitieboek aangevuld wordt met knipsels, tekeningetjes, stickers en wat al niet meer.
Mijn unieke bibliotheek die ik mee kan nemen op een boek-shopping-tripje. Dat is toch geweldig?!

Je bibliotheek groeit met je mee

Je koopt nieuwe of tweedehands boeken, krijgt fijne boeken cadeau, doet eens een boek weg waar je niet blij van bent geworden: je eigen bibliotheek is heel dynamisch! Hij groeit en verandert met jou en je smaak mee.

Ik ben heel benieuwd hoe wonderlijk mijn bibliotheek zich door de jaren heen gaat veranderen, aanpassen, groeien en krimpen.

TIP: vergeet niet om een verkocht of weggegeven boek door te strepen in je Bibliotheek-notitieboek. Anders zoek je je een ongeluk naar een bepaald boek…(vraag me hoe ik dat zo zeker weet hahaha!)

Gekochte boeken bijhouden in je eigen notitieboek als bibliotheek

Je hele bibliotheek in een gepersonaliseerd notitieboek

Ik heb vele A5 notitieboeken in de kast staan, waarvan er nog genoeg leeg zijn. Dat is niet zo raar, want ik blijf ze aanvullen met leuke, mooie, verrassende nieuwe 😉

Omdat ik Excel mega saai vind, heb ik een notitieboek uitgezocht en versierd om al mijn gekochte boeken in bij te houden. Daar word ik meteen helemaal blij van!

Een ‘probleem’ waar ik echter meteen tegenaan liep: hoe hou ik mijn bibliotheek bij? Ga ik voor alfabetisch, op auteur, op genre, volledig chronologisch vanaf nu?

Hoe?!

Geloof me, dat zijn lastige keuzes voor BeroepsTwijfelaars zoals ik 😉

Sir Terry Pratchett

Sir Terry Pratchett boekenverzameling in mijn bibliotheek

Ik ben begonnen met mijn meest dierbare serie er eerst in te zetten: alle boeken die ik heb van Sir Terry Pratchett 🙂

Alle begin is lastig maar met een favoriete serie of schrijver mijn bibliotheek-notitieboek openen, voelt wel heel prettig. Het witte, ongeschonden gevoel van een onbeschreven notitieboek is meteen vervangen door een handgeschreven herinnering aan mijn meest geliefde boek(en).

Met welke schrijver/titel(s)/serie zou jij je bibliotheek-notitieboek beginnen?

Op thema: Kerst & Halloween/horror

Gekochte boeken bijhouden met het thema kerst

Om mezelf een beetje bos tussen de bomen door te laten zien, heb ik daarna twee thema’s een eigen sectie gegeven: Kerst en Halloween/horror (hele jaar door favoriet en geweldig leuk om deze boeken te gebruiken om mee te decoreren in huis!).

Optie: Je kunt natuurlijk je hele notitieboek in genres of op auteur of alfabetische volgorde indelen. Daarvoor moet je dan wel voldoende ruimte reserveren in je Bibliotheek-notitieboek.

Inkijkje in Judith: ik kan er echt niet tegen wanneer ik bijvoorbeeld alle boeken van een auteur netjes onder elkaar heb geschreven, verder ben gegaan met de volgende auteur…en dan toch nog ergens een boek van die eerdere auteur tegenkomen maar niet meer netjes in de rij erbij kan zetten. Noem het een OCD’tje, doe ik ook 😉

Mijn oplossing: vanaf nu alle gekochte en gekregen boeken chronologisch op aankoopdatum bijhouden. Dat is een kader waar mijn OCD mee kan leven.

Mijn verzameling aan Kerstboeken tot juli 2023

Alle boeken verzamelen!

Na Kerst en Halloween/horror ben ik al mijn boeken willekeurig (wel alles van dezelfde schrijver bij elkaar) gaan opschrijven.

Verwacht ik nog een boek aan te gaan schaffen omdat er een vervolg is bijvoorbeeld, dan laat ik nog een paar regels bij die auteur of serie voor open.

Door geen chronologie of alfabetische volgorde te geven aan de boeken die ik nu al heb, geef ik mezelf ruimte om door te schrijven.
Ik weet nu dat mijn hele bibliotheek-notitieboek een willekeurig verslag is van alle boeken in mijn liefhebbende bezit.

Daardoor zal ik ook zonder mentale moeite terugbladeren om te ontdekken of ik meer van een bepaalde auteur heb wanneer ik dat later aanschaf.

Dat geeft rust in mijn hoofd!

Hoe zou jij je bibliotheek-notitieboek vormgeven?

Hou je bibliotheek flexibel bij in Excel

Met een Excel spreadsheet ben je super flexibel in het bijhouden van alle boeken, fysiek en E-books, die je gekocht hebt.

Met een paar klikjes op de knoppen voeg je gemakkelijk regels toe, zoek je titels van dezelfde auteur of in een bepaald genre terug en kun je met kleuren een sterrenwaardering aan elk gelezen boek geven.

Maar het is ook saaaaaaaaai….

Geen gezellige krabbels en doodles in de marges, geen gekmakende verschillen in je eigen handschrift, geen mogelijkheid om plaatjes of dergelijke erbij te plakken.

Het is op je scherm, je moet je laptop telkens aanzwengelen en het is niet (of toch een stuk minder) mobiel in Excel-vorm.

Ugh.

Saai.

Maar erg handig en flexibel, dus ik gebruik deze absoluut erbij! Excel is mijn digitale bibliotheek back-up 🙂

Excel gebruiken voor het bijhouden van je gekochte boeken

In mijn Excel-bibliotheek hou ik bij:

  • Auteur
  • Titel
  • Serie
    Bij series schrijf ik ook de delen die er nog zijn, zodat ik weet welke ik nog nodig heb.
  • Genre
    YA, paranormaal, romance, spanning, Whodunnit enzovoorts
  • Jaar van aankoop
    Indien ik dit nog weet…
  • Of ik hem gelezen heb
    Aan het lezen, gelezen of DNF (Did Not Finish)
  • Mijn waardering
    Met een korte legenda, waarin staat welke kleur bij hoeveel sterren hoort. De kleur van het aantal sterren is de opvulkleur van het hele vakje.
  • Boeken die ik niet meer heb
    Doordat ik ze heb verkocht of heb weggegeven. Ik laat ze wel in de lijst staan, want ik vind het wel heel fijn en leuk om terug te kunnen lezen welke boeken ik allemaal heb gehad. Ook hou ik bij waar ze naartoe zijn gegaan 🙂

Een ander ontzettend plezant handigheidje van Excel is toch wel het aanmaken van oneindig veel tabs in één bestand. Zo kun je eindeloos doorgaan met organiseren, uitpluizen, minimaliseren, schuiven, aanvullen, enzovoorts van je digitale boekenkast.

In mijn Excel-bibliotheek maak ik voor genres en thema’s een eigen tabblad. Alle boeken komen onder elkaar te staan op het eerste tabblad, ‘Alle boeken’; per genre krijgen ze een eigen tabblad. Het is zo lekker makkelijk knippen, kopiëren, plakken en verplaatsen in Excel!
Daar kan een notitieboek dan weer niet zo goed tegenop…

Zo heeft elke manier zijn eigen voors en tegens!

Welke variant zou voor jouw bibliotheek het beste werken?

Mijn Kindle: mysterieus mirakel vol verrassingen

Kindle edities krijgen eigen highlight in mijn Bibliotheek-notitieboek

Mijn fysieke boeken onthoud ik best wel goed, nu mijn bibliotheek nog niet enorm groot is. Maar de Kindle-edities…

In mijn Kindle komen automatisch mijn Kindle-boeken die ik via Amazon koop te staan.
Ik zoek en koop ze het liefst via mijn MacBook want dat is overzichtelijker zoeken, kijken, testen en kopen dan het kleine Kindle-scherm:)

Het is echter ook verslavend gemakkelijk om ineens veel boeken te kopen, want ze zijn natuurlijk ook nog eens een stuk goedkoper dan een fysiek boek!

En omdat ik ze niet even heb vastgehouden, de cover nog niet intens goed heb bekeken en de bladzijden niet tussen mijn vingers heb kunnen laten glijden…vergeet ik dus blijkbaar heel gemakkelijk dat ik een bepaald boek al heb *rollende ogen emoji*

Soms heb ik dan een blije verrassing (Hé, ik heb hem al! Cool!) en soms een minder blije (Hé, ik heb hem al…Chips).

Mijn Kindle-edities krijgen dan ook heel speciaal hun eigen highlight in mijn bibliotheek-notitieboek. Vallen ze lekker op 😉

Nu ben ik wel heel benieuwd:

Hoe hou jij al je gekochte boek bij?

Fijn dat je er was! Liefs Judith
Strooi creatief schrijfplezier rond!
Tuinklusjes doen, gewoon in je zomerjurk!

Tips & inspiratie voor creatief schrijfplezier! 

Hai, ik ben Judith (op de foto zie je me ‘in het wild’ in mijn bosachtige voortuin)!
Schrijven is een passie en een lifestyle en hier deel ik met jou tips en inspiratie om op avontuur te gaan in jouw persoonlijke schrijfwereld.

Hier vind je blogs gevuld met Jubelende Journals, Schrijflustige Schrijfspullen en Betoverende Boeken. Onder andere 🙂

Knibbel, knabbel, knuisje…wat zoek je in mijn huisje?

Hoekje gedecoreerd met boeken, kaarsen en allerlei Halloween

Nog meer inspiratie!

Preptober 2024: inspiratie voor veel creatief schrijfplezier in november

National Novel Writing Month  (NaNoWriMo) is bijna hier! En elk jaar weer word ik zo onwijs...

4 griezelige boeken voor lichte rillingen en spooky vibes

Griezelige boeken, ze horen er natuurlijk wel bij, zo in oktober, op weg naar de 31ste. En ik heb...

Top 5 Heerlijke herfstboeken: vullen maar, je TBR!

Ik ben echt een moodreader in de herfst en winter! Alle knusse vibes van de herfst (in deze blog)...

In the library – Mojo Stitches: geborduurde boeken en nog meer boeken-belevenissen

Up close and personal: een detail van mijn WIP 'In the library' van Mojo Stitches :)Boeken, boeken...

De uitbreiding aan de boekenverzameling: boeken gekocht en gelezen tot en met oktober 2023

Het is er een beetje bij ingeschoten: bijhouden welke boeken ik waar en wanneer heb gekocht en...

Mini Preptober 2023

Preptober: de maand oktober gebruiken om alles klaar te zetten voor optimale schrijf-resultaten in...

Boeken gekocht en gelezen in juni en juli 2023 a.k.a. de gestage groei van een boekverzameling

Is het een verslaving of een hobby, een boekverzameling hebben? Een beetje van beide, vermoed ik...

Vakantieleesvoer: ik ging op reis en nam mee…

Vakantieleesvoer is: de lastige keuze maken tussen alle mooie, spannende, super intrigerende en...

Brambly Hedge: het schattigste zomerverhaal met wonderschone illustraties

“At last the dusk came, golden and misty over the fields.”~Jill Barklem, Summer Story Een perfecte...

Aangeraden: fijne boeken gelezen in april en mei 2023

Zoveel mooie, leuke, grappige, spannende en enge boeken om uit te kiezen in mijn bibliotheek! Ik...

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *