DIY: scrapbook papier gebruiken om al je notitieboeken prachtig te versieren!

Grappige, nostalgische of moderne prints, met scrapbook papier kan iedere knutselaar haar hart ophalen! Er is voor iedere smaak wel een pakket met scrapbook papier te vinden.

Hou je van nostalgisch? Dan zijn de pakketten van Graphic 45 echt een aanrader voor jou!
Liever meer schattige illustraties? Dan kun je bij Simple Stories en Echo Park echt je knutsel-hart ophalen *mijn favorieten*.

Maar wat kun je ermee als je niet (net zoals ik…) van de fotoalbums bent? Want eerlijk: ik maak best veel foto’s maar die blijven allemaal in de Cloud hangen, makkelijk voor het grijpen voor digitale vertoningen en terugblikken…
Uitprinten en inplakken doe ik zelden.

Gelukkig zijn er legio mogelijkheden voor deze prachtige collecties gedessineerd papier! Zelf maak ik er het allerliefst kaften en tabbladen voor mijn (vele) notitieboekjes van 🙂

Kerst notitieboeken verzameling

Dubbelzijdig bedrukte vellen scrapbook papier

Het enige probleem wat ik telkens weer heb wanneer ik zo’n mooie, aaibare serie scrapbook papier heb gekocht?

Er een schaar in zetten *de gruwel!*

Dubbelzijdig bedrukt papier is het fijnst om te gebruiken voor je notitieboekjes wanneer je tabbladen maakt: de voor- en achterkant zijn meteen al heel mooi om naar te kijken, zonder dat je er nog maar iets mee gedaan hebt!

Maar er staat niet op beide zijden dezelfde bedrukking…

In een scrapbook papierpakket zitten heel veel mooie, dubbelzijdige vellen papier en een groot stickervel.
De inspiratie over alle leuke projecten die je hiermee kunt maken, begint bij mij meteen te borrelen bij het zien van die pakketten!

Mijn enthousiasme is torenhoog wanneer ik de pakketten dan op de deurmat vindt. Tot ik ze wil gaan gebruiken.

Want dan moet de schaar erin…*oh nee!*

Zie je beide zijden en zijn die beide zijden in een patroon bedrukt? Niets aan de hand. Superleuk, want dan heb je aan twee kanten kijkplezier!

Alleen hebben een aantal vellen aan de ene kant een lief patroon en aan de andere kant onwijs leuke kaartjes en tags om los te knippen en te gebruiken.

Dus soms moet je kiezen. En dat vind ik…niet makkelijk 😉

Hoe ze dan toch te gebruiken, deze mooie papier pakketten? Door te kijken naar anderen die zonder ENIGE moeite de schaar (of snijmachine) in dat mooie gedessineerde papier zetten *oei*.  
En dan vooral natuurlijk kijken naar hun eindproduct: zoiets unieks wil ik dan ook maken! En dat kan ook. Nadat de schaar in de vellen is gezet…

Inspiratie vinden voor al dat mooie scrapbook papier

Eén van mijn favoriete YouTube kanalen is dat van Maymay. Ze heeft een eigen hobbywinkel en weet de leukste projecten te maken van de papierpakketten die zij verkoopt.

Van doosjes tot albums, alles wat zij maakt…wil ik ook maken hahaha.

Maymay heeft er dus TOTAAL geen probleem mee om de schaar/snijmachine in die vellen te zetten. Ongeacht of daarmee een andere zijde onbruikbaar is geworden. Ze gebruikt gewoon wat ze wil gebruiken en/of nodig heeft. En dat levert dan ook die ontzettend charmante resultaten op.

Haar series ‘As many as’ zijn mijn favoriet: hierin maakt ze van één pakket scrapbook papier heel veel kaarten en tags! En ze worden stuk voor stuk zo leuk en ze laat het er zo simpel uitzien, dat ik zelf ook al die kaarten wil gaan maken!

Maar ik loop dan tegen één groot probleem aan:

 • Het eindproduct vind ik te leuk om weg te geven…

En om nou stapels met zelfgemaakte, keileuke kerstkaarten te maken om te verzamelen….is ook niet handig *hahaha*. Dus dat heeft voor mij geen nut.

Wat dan wel?

Mijn eigen creativiteit loslaten op haar projecten om er iets van te maken waar ik MEGA VEEL plezier en nut van ga hebben! Notitieboeken versieren dus 🙂

Mijn kleine verzameling Kerst notitieboeken door de jaren heen

Het nuttige met het superleuke verenigen!

Laatst liet Maymay een project zien waarbij ze ‘A Cozy Christmas’ van Echo Park gebruikte…ja, jeetje! Moest ik natuurlijk NU hebben want dat is helemaal mijn stijl *hartjes*.

Maar!
Om mijn kasten niet weer te laten uitpuilen met ‘zooi’ die ik nooit gebruik, dwing ik mezelf tegenwoordig om echt na te denken over dit soort aankopen:

 • Wat wil ik ermee maken?
 • Ga ik het daarna ook echt gebruiken?
 • Waarom wil ik dit graag hebben: voor het hebben of voor het maken?

Want knutselspullen zijn leuk (het aller, allerleukste na boeken!) maar ze moeten wel ergens voor dienen. Een nut hebben, zogezegd. En mooi in de kast staan of liggen kan een nut zijn, maar voor mij niet. Ik moet er iets mee kunnen doen. Iets.

Toch kocht ik deze maand niet 1 maar 2 scrapbook papierpakketten *oepsie*: ze waren gewoon echt te snoezig om te laten liggen.
In mijn verdediging: ik wist meteen wat ik ermee wilde gaan doen en hoe! Zonder dat de knipangst het zou verhinderen 🙂

Beide scrapbook papierpakketten zijn van Echo Park:

 • A Cozy Christmas
  Deze is echt zo mijn stijl voor alle nostalgische, knusse kerst-vibes! Warme kleuren en prachtig getekende illustraties *hartjes*. Deze mooie dessins brengen mij helemaal in kerststemming, perfect om bij te schrijven aan een…kerstverhaal 🙂
 • Witches & Wizards 
  Ik bedoel, hallo! Witches & Wizards! Klinkt als Harry Potter, oogt een beetje als Harry Potter maar dan anders en magie is voor zoveel verhaalideetjes te gebruiken.

Redenering compleet. *Grijns*.

Scrapbook papier A Cozy Christmas
Scrapbook papier Witches and Wizards

Van scrapbook papier pakket naar uniek notitieboek

Goed, mijn knutselprojecten moeten dus een nut hebben bij mij…
Hoe leuk ik al die fotoboekjes van Maymay en andere ontwerpers ook vind…ik druk zelden foto’s af. Voor mij heeft een fotoboekje dus geen nut.

Notitieboeken voor verhalen, verhaalideetjes, personages en planningen gebruik ik wel!
Heel erg veel zelfs, op het *ahum* belachelijke af. Maar hè, I ain’t got no shame in my game!

Want van de fotoalbums zoals Maymay die maakt, kun je de ontwerpen natuurlijk op andere manieren gebruiken en vullen!
Ik heb bijvoorbeeld geen receptenboekje nodig maar een ontwerp daarvan kan ik WEL gebruiken voor mijn verhalenboekjes. De uitstekende tabjes, de tabbladen per gerecht, de gepimpte goedkope voorkant: allemaal is het superleuk om een verhalenboekje mee te versieren!

En zo zijn er meer inspiraties uit haar series :). Als jij knutselen met papier ook leuk vindt, dan raad ik haar kanaal absoluut aan! Gegarandeerd veel kijkplezier en inspiratie 🙂

Ik ben simpel begonnen door mijn Cozy Christmas papier en stickers te gebruiken voor mijn eerste Kerstverhaal notitieboek 2022: een knusse kaft en een flapje aan de binnenkant om extra, losse notities en dergelijke te bewaren.

En een aantal tabbladen om secties te verdelen.

Kan ik in de juiste mood en ambiance beginnen met mijn nieuwe verhaalidee!

*Jingle bells, jingle bells*

 

Met scrapbook papier de fijnste Kerstverhalen vibes creëren

Kerstverhalen

De gloed van talloze kerstlampjes. De geur van verse dennentakken. Een stemmige schemering aan de andere kant van de ramen. Zachte sneeuwvlokken die traag naar beneden dwarrelen.

Op de achtergrond kerstmuziek van Celtic Woman, zelf vind ik ‘Auld Lang Syne’ zo ontzettend mooi gezongen door de fee van deze groep vrouwen *groot hartje*.

Kerstverhalen om bij weg te dromen, om helemaal op te gaan in de ambiance en knusheid van de decembermaand. Misschien een beetje romantiek, een vleugje humor en een prikkelende dosis mysterie? Wie weet 🙂

Het kerstverhaal-notitieboek ligt helemaal klaar om gevuld te worden met mijn hersenspinselen!
En telkens wanneer ik hem zo zie liggen, krijg ik zoveel zin om mijn pen op te pakken en te schrijven naar hartelust!

Scrapbook papier ‘A Cozy Christmas’: mijn kerst notitieboek

Zoals ik in een eerdere blog al schreef, heb ik een soort van Ideeën-verzamelboek waarin ik per seizoen/thema al mijn verhaalideetjes opschrijf. Van de simpelste, korte kreten tot ideetjes voor plots; alles gaat in dit boekje.

Wanneer er een idee bij is waar ik echt dat schrijf-kriebeltje van krijg, hevel ik het over naar zijn eigen notitieboek. En in dat notitieboekje schrijf ik alles op wat er met dat verhaal idee te maken heeft:

 • Personages
 • Plot
 • Plot twists
 • Hints
 • Problemen
 • Einde
 • Scènes
 • Dialoog
 • Alles wat in me opkomt

En daarvoor heb ik dit knusse papier pakket van Echo Paper gebruikt! Het dessin en de illustraties passen echt bij mij; ik krijg daar echt mijn Kerstgevoel van! Wat weer enorm bijdraagt aan de inspiratie voor mijn Kerstverhalen 🙂

Scrapbook papier A Cozy Christmas voor mijn kerstverhalen notities

Kaften versieren met papier, stickers en knipsels van scrapbook papier: ik hou daar zo van *hartjes*.
Zulke mooie, unieke verhalenboekjes zorgen ervoor dat de inspiratie gaat stromen wanneer ik hem tevoorschijn haal, dat de sfeer voor mijn verhaal echt tot leven komt en dat ik die bubbels van plezier in mijn binnenste voel.

Ik krijg spontaan weer zin om te gaan schrijven, krabbelen, fantaseren!

Tabbladen

In elk notitieboek van mij kom je tabbladen tegen: collages van papier en stickers. Liefst met een handig tabje wat uitsteekt. Achter elk tabblad komt een ander deel van het uitwerken te staan (personages, plot, plattegrond enzovoorts).

Meestal maak ik meer tabbladen dan ik nodig heb want ze zijn zo leuk om te maken! Spelen met mooi papier en stickers, terwijl mijn verhaalidee in mijn hoofd aan het ronddartelen is.
Ik vind het heerlijk om met dit soort knutselen bezig te zijn; het hoort voor mij echt bij het bedenken, uitwerken en schrijven van mijn verhalen! Door zelf mijn verhalen-notitieboekjes te versieren, kan ik ze helemaal in stijl maken en dat geeft mij zoveel inspiratie voor de verhalen *love it so much*.

De fijnste kerstvibes creëer je zelf met mooi scrapbook papier, kerstdecoraties en natuurlijk een kerstverhalenboek!

Het Mooiste Verhalenboek

Dat ontstaat tijdens het schrijven en notities bijhouden!

Ik begin altijd met een basis notitieboek, de A5 spiraal gebonden notitieboekjes van de Hema zijn één van mijn favorieten. De kaften laten zich goed beplakken met mooie plaatjes en papieren, zodat het hele notitieboek meteen getransformeerd wordt. Niet meer saai en bruin, maar levendig, inspirerend en uniek van mij.

Terwijl ik werk in dat notitieboek vul ik hem ook aan met meer washi tapes, stickers en andere kleinigheidjes die het verhaal en mijn inspiratie helpen. Zo wordt het boekje steeds boller en voller, gaat het slijtplekken krijgen door veelvuldig, liefdevol gebruik en komt hij echt tot leven!

Zo wordt elk notitieboekje een dierbaar object wat ik koester *love*.

Met hangertjes aan de spiraal wordt je notitieboek nog unieker

Maak je notitieboek nog sprankelender!

Hang een aantal lintjes en kettinkjes met bedeltjes of belletjes aan de spiraal! Dit geeft echt een super uniek effect; je notitieboek is al van verre herkenbaar in de kast :).

En plak bijvoorbeeld eens een pompom-balletje op een paperclip. Deze steekt heel grappig boven je boekje uit en hierdoor kun je gemakkelijk een bepaalde sectie vinden.

Heb je al je notitieboeken op een rij in de kast of op de plank staan? Naast de unieke hangers aan de spiraal die het boek herkenbaar maken, kun je ook een klein kaartje of labeltje aan de spiraal hangen. Hierop kun je bijvoorbeeld de werktitel van je verhaal schrijven.

Vraagje aan jou:

Hoe maak jij je verhalen-notitieboeken speciaal en inspirerend voor je creatief schrijfplezier?

Deel het met ons in de reacties!

met scrapbook papier maak je zelf de mooiste notitieboeken voor kerst
Strooi creatief schrijfplezier rond!
Tuinklusjes doen, gewoon in je zomerjurk!

Tips & inspiratie voor creatief schrijfplezier! 

Hai, ik ben Judith (op de foto zie je me ‘in het wild’ in mijn bosachtige voortuin)!
Schrijven is een passie en een lifestyle en hier deel ik met jou tips en inspiratie om op avontuur te gaan in jouw persoonlijke schrijfwereld.

Hier vind je blogs gevuld met Jubelende Journals, Schrijflustige Schrijfspullen en Betoverende Boeken. Onder andere 🙂

Knibbel, knabbel, knuisje…wat zoek je in mijn huisje?

Hoekje gedecoreerd met boeken, kaarsen en allerlei Halloween

Nog meer inspiratie!

De uitbreiding aan de boekenverzameling: boeken gekocht en gelezen tot en met oktober 2023

Het is er een beetje bij ingeschoten: bijhouden welke boeken ik waar en wanneer heb gekocht en...

Mini Preptober 2023

Preptober: de maand oktober gebruiken om alles klaar te zetten voor optimale schrijf-resultaten in...

Boeken gekocht en gelezen in juni en juli 2023 a.k.a. de gestage groei van een boekverzameling

Is het een verslaving of een hobby, een boekverzameling hebben? Een beetje van beide, vermoed ik...

Gekochte boeken bijhouden: creëer een origineel overzicht van je boeiende boekenverzameling

Beeld je eens in: een overzichtelijke lijst van al je boeken! Om te genieten van alles wat je ooit...

Vakantieleesvoer: ik ging op reis en nam mee…

Vakantieleesvoer is: de lastige keuze maken tussen alle mooie, spannende, super intrigerende en...

Brambly Hedge: het schattigste zomerverhaal met wonderschone illustraties

“At last the dusk came, golden and misty over the fields.”~Jill Barklem, Summer Story Een perfecte...

Aangeraden: fijne boeken gelezen in april en mei 2023

Zoveel mooie, leuke, grappige, spannende en enge boeken om uit te kiezen in mijn bibliotheek! Ik...

Boekreviews leren schrijven: de start van een spannend, nieuw avontuur in leesplezier!

Nu ik zoveel verschillende boeken vind, koop, lees en verzamel, is er één ding wat ik echt wil...

Turbulente TBR juni 2023: feel good romantiek, whodunnit en een beetje horror

De score: 18 boeken over twee maanden tijd…WhooHoo! En wat ben ik blij met deze aanvullingen op...

Schrijfmuziek voor elke mood en elk genre: fantastische YouTube afspeellijsten

Schrijfmuziek helpt om in een bepaalde stemming te komen, wat het schrijven van (een onderdeel...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *