Slow living: het begin van een reis naar een bewuster leven

Slow living en natuurlijke decoraties

Slow living  betekent voor mij een vertraging van het dagelijks leven. Bewuster zijn van alles wat je al hebt en wat er in de natuur om je heen is. Langzamer leven om echt te kunnen genieten van de kleine en grote dingen in het leven die ik belangrijk vind.
Slow living betekent voor mij ook meer rust in mijn hoofd, acceptatie van wie ik ben en wil zijn. Het voelt alsof ik aan het begin van een reis sta, onwetend over mijn einddoel maar enthousiast om te beginnen!

Beginnen met het einde voor ogen: slow living als droomdoel.

Aan het begin van mijn studie kreeg ik het boek “De zeven eigenschappen voor succes in je leven”, geschreven door Stephen Covey. Die eigenschappen resoneerden diep bij mij en ik heb sindsdien bewust geprobeerd met deze zeven eigenschappen beter te leven.

“Begin met het einde voor ogen” vertaalde ik toen al direct naar het verwoorden van mijn Dromen voor de Toekomst. Heerlijk vind ik dat: dromen over alles wat je nog zou willen doen of bereiken!
Als kind droomde ik er al van om schrijfster te zijn, op mijn 45ste maakte ik daar voor het allereerst mijn baan van als De Beschrijfster.

Om deze Slow living reis zo goed mogelijk te beginnen, ben ik ook begonnen met het einde voor ogen houden. Ik stelde mijn lijstje op met wat ik hoop te bereiken tijdens deze reis:

  • RUST

De rust voelen om echt in een moment te zijn en te genieten. Even heel bewust de dagelijkse drukte buiten te sluiten en mijn focus te leggen op iets kleins, puurs en simpels.

Een van de kleine stapjes in de richting van rust is het doen van de ademhalingsoefening op mijn Apple Watch: een enkele minuut alleen maar op je ademhaling letten, door de trilling in je pols te voelen voor inademen en uitademen. Alles om je heen even buitensluiten, dat brengt je zo diep terug in jezelf.

Op dit moment van schrijven, zitten we nog steeds in lockdown, maar oh, wat zie ik ernaar uit om weer naar yoga te mogen! Ik hou van de persoonlijke begeleiding door houdingen en ademhalingen. Niet zelf hoeven nadenken, alleen maar luisteren en volgen. Rust.

  • MINIMALISME 

Minder bezittingen hebben of houden.
Bezittingen die geen plezier geven in mijn leven weghalen. Een vorm van minimalisme, maar dan zonder het rigoureus uitdunnen van al mijn kasten…dat durf ik (nog) niet. We zijn nu binnen aan het verbouwen en daarvoor moet ik al mijn verzamelde spullen weer door mijn handen laten gaan; het perfecte moment om bij ieder voorwerp te bepalen of het me gelukkig maakt…of niet (meer)!

Ook tijdens het winkelen, let ik nu heel bewust op welke emotionele waarde een voorwerp aan mijn leven kan toevoegen. Geeft het me een gevoel van verrijking, dan hoort het bij mij! Voel ik er niets anders dan een kortstondige extase voor, dan geniet ik ervan in de winkel en ga ik weg zonder dat voorwerp mee te nemen.
Zo voorkom ik dat ik met hebbedingen thuiskom, die alleen ruimte innemen maar geen energie opwekken. Minimalisme volgens mijn visie 🙂

Rustige kleuren geven echt het slow living gevoel
  • WEGGEVEN 

Die spullen die ik niet meer nodig, ga ik proberen een nieuw thuis te geven.
Ik wil echt heel bewust naar minder bezittingen, van die voorwerpen die geen warmte geven maar die zonde zijn om weg te gooien. Die wegen op mijn gemoedsrust, dus hoop ik ze een mooi nieuw thuis te geven.

Ik ben al bijna mijn hele leven een creatieveling, een handwerkster. En daarmee verzamel je megaveel spullen! Spullen die je nodig hebt om je (nieuwe) hobby te kunnen uitvoeren, maar ook de UFO’s (Un-Finished Objects) mogen niet vergeten worden: wat een boel spullen heb je dan…

Zo’n handwerk (een quilt, borduurwerk of anders) gooi ik niet weg, ook al weet ik ergens diep van binnen dat het niet afgemaakt zal worden. Het is niet meer een onderdeel van mijn leven, het past er niet meer in…zo jammer.
Weggooien is geen optie, weggeven wel!

  • ACCEPTATIE

Acceptatie van wie en wat ik ben.
Ik ben soms best wel raar, maar dat is wie ik ben. Omdat ik heel erg in mijn eigen hoofd leef, vergeet ik vaak dat ik daar alleen met mezelf ben en anderen niets weten van wat zich daar allemaal afspeelt.
Ik ben een introvert die ook gezellig extravert kan zijn, alhoewel die momenten vaak van kortere duur zijn.

Ik hou van de natuur en haar kleine creaties. Ik hou heel erg veel van boeken, van lezen en verzamelen (en dat terwijl ik minder wil…lastig haha!)

Ik hou niet van geld; meer geld is handig maar niet noodzakelijk om gelukkig te zijn.

Acceptatie is een vorm van zelfliefde: weten wie je bent en dat jij als uniek persoon echt heel veel waard bent. Ook al ziet niet iedereen dat misschien…Als jij het zelf maar weet en gelooft!

  • CREËREN 

Mijn energie leggen in het creëren van voorwerpen en teksten die er voor mij echt toe doen, zonder erover te hoeven twijfelen of het iemand anders iets zou zeggen. Zonder die interne druk of het misschien verkoopbaar kan zijn. Het leren loslaten van materieële waarde, zonder het gevoel te hebben dat het tijdverspilling is.

Creëren om het pure plezier van creëren. Dat wil ik bereiken. Niet meer dat gevoel dat ik betere dingen met mijn tijd moet doen. Dat levert een grote onrust in mij op, waardoor ik eigenlijk helemaal nergens meer aan toe kom…Hiermee raakt dit doel dus ook aan mijn eerste doel: Rust.

Creëren brengt mentale rust!

Een heerlijke plek om van slow living echt te genieten, dat is deze fijne stoel.
  • SPIRITUALITEIT 

Spiritualiteit voelt heel goed bij een Slow Living lifestyle! Het hangt samen met de rust vinden en het bewuster leven.

Ik wil graag meer met spiritualiteit bezig zijn, me er echt veel meer in verdiepen! Ik geloof er heilig in dat er meer is tussen hemel en aarde, energieën en dimensies of lagen. Bewuster zijn van mezelf en mijn innerlijke energie en dat omarmen.

Spiritualiteit is voor mij bewust zijn van het ontastbare, het niet zichtbare maar wel voelbare. De kracht voelen en inzien van alles wat leeft op deze aarde. De waarde van elk leven inzien.
Elke dag meer leren zien en genieten!

De eerste stappen in een Slow Living reis

Ah, het voelt als een heel goede stap in de goede richting om op te schrijven wat slow living voor mij betekent en wat ik met mijn reis hoop te bereiken.

Mijn hoop staat niet in steen gebeiteld, het kan allemaal veranderen zoals dat vaak gaat. Iets met voortschrijdend inzicht en zo 😉

Reis je mee?

Ik hoor graag jouw ervaringen met slow living en welke stappen jij hebt genomen!

Strooi creatief schrijfplezier rond!
Tuinklusjes doen, gewoon in je zomerjurk!

Tips & inspiratie voor creatief schrijfplezier! 

Hai, ik ben Judith (op de foto zie je me ‘in het wild’ in mijn bosachtige voortuin)!
Schrijven is een passie en een lifestyle en hier deel ik met jou tips en inspiratie om op avontuur te gaan in jouw persoonlijke schrijfwereld.

Hier vind je blogs gevuld met Jubelende Journals, Schrijflustige Schrijfspullen en Betoverende Boeken. Onder andere 🙂

Knibbel, knabbel, knuisje…wat zoek je in mijn huisje?

Hoekje gedecoreerd met boeken, kaarsen en allerlei Halloween

Nog meer inspiratie!

De uitbreiding aan de boekenverzameling: boeken gekocht en gelezen tot en met oktober 2023

Het is er een beetje bij ingeschoten: bijhouden welke boeken ik waar en wanneer heb gekocht en...

Mini Preptober 2023

Preptober: de maand oktober gebruiken om alles klaar te zetten voor optimale schrijf-resultaten in...

Boeken gekocht en gelezen in juni en juli 2023 a.k.a. de gestage groei van een boekverzameling

Is het een verslaving of een hobby, een boekverzameling hebben? Een beetje van beide, vermoed ik...

Gekochte boeken bijhouden: creëer een origineel overzicht van je boeiende boekenverzameling

Beeld je eens in: een overzichtelijke lijst van al je boeken! Om te genieten van alles wat je ooit...

Vakantieleesvoer: ik ging op reis en nam mee…

Vakantieleesvoer is: de lastige keuze maken tussen alle mooie, spannende, super intrigerende en...

Brambly Hedge: het schattigste zomerverhaal met wonderschone illustraties

“At last the dusk came, golden and misty over the fields.”~Jill Barklem, Summer Story Een perfecte...

Aangeraden: fijne boeken gelezen in april en mei 2023

Zoveel mooie, leuke, grappige, spannende en enge boeken om uit te kiezen in mijn bibliotheek! Ik...

Boekreviews leren schrijven: de start van een spannend, nieuw avontuur in leesplezier!

Nu ik zoveel verschillende boeken vind, koop, lees en verzamel, is er één ding wat ik echt wil...

Turbulente TBR juni 2023: feel good romantiek, whodunnit en een beetje horror

De score: 18 boeken over twee maanden tijd…WhooHoo! En wat ben ik blij met deze aanvullingen op...

Schrijfmuziek voor elke mood en elk genre: fantastische YouTube afspeellijsten

Schrijfmuziek helpt om in een bepaalde stemming te komen, wat het schrijven van (een onderdeel...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *