5 Ontspannende tuinklusjes voor elke dag

Wanneer je een tuin, balkon of zelfs maar een strookje beplanting hebt, dan weet je dat er altijd wel tuinklusjes te doen zijn. Soms zijn het hele grote klussen waar je echt even de tijd voor moet nemen maar meestal zijn het vooral veel kleine klusjes die je bezighouden in de tuin.

Alle tuinklusjes verzamelen!

Ik maakte aan het begin van dit jaar een kalender voor mezelf waarin ik opschreef wat ik allemaal gedaan wilde hebben aan grote klussen. Ook bedacht ik alle tuinklusjes die ik maar kon bedenken en schreef ze op.

Daarmee heb ik in mijn tuinjournal een hele planning gemaakt. Dat klinkt als heel veel werk en een bijzonder project, maar dat valt alles mee hoor! Een tuinjournal met daarin een tuinkalender moet snel werken en vooral niet te netjes zijn; hij gaat namelijk ook regelmatig mee de tuin in.

Per maand maak ik een lijst, die ik door de maand heen aanvul met nieuwe taken en waarop ik afvink wat ik allemaal gedaan heb. Daarvoor kun je denken aan orchideeën voeden, tomaten zaaien en egelmanden schoonmaken. Dat soort taken staan er in.

En het werkt voor mij super! Ik ben dit jaar al zoveel productiever dan ik voorgaande jaren ooit was.

Een aantal van mijn meest voorkomende tuintaken heb ik voor je opgeschreven, zodat jij ook weet wat je zoal in een uurtje per dag kunt doen in je tuin. Of je nu een moment vind aan het begin van de dag of juist in de avond: het is helemaal aan jou!

Persoonlijk ga ik het liefst in de avonduurtjes door de tuin heen, even helemaal tot rust komen en vooral genieten van al het leven in en tussen mijn planten.

5 ontspannende tuinklusjes voor elk moment van de dag

Het fijnste van deze klusjes? Je hoeft je er niet eens voor om te kleden want je wordt er (in principe dan *kuch kuch*) niet vies van! Een groot voordeel, als je het mij vraagt.

1. Uitgebloeide bloemen verwijderen

Tijdens een hoogtepunt van bloei van je verschillende planten geef je ze een kleine oppepper door de uitgebloeide bloemen te verwijderen.
Dan hoeft de plant daar geen energie meer aan te geven en dat stimuleert vaak nog een tweede bloei! Een win-winsituatie dus.

2. Planten bewateren

Na een droge of erg winderige periode snakken je planten naar water. Die treurig hangende blaadjes en bloemkopjes strekken zich vrijwel direct weer als herboren op wanneer je ze regelmatig bewatert in deze periodes.

Afhankelijk van de gesteldheid van je tuingrond moet je vaker of minder vaak bewateren.
Wij hebben de tuin 40 cm boven straatniveau dus de planten moeten echt diep wortelen willen ze daar voldoende water vinden. In droge periodes bewater ik in ieder geval om de dag; op warme dagen dagelijks.

3. Vegen

Heerlijk, even lekker opruimen! Je terras en paden schoonvegen van blaadjes, bloemen, tuinaarde en wat al niet meer is komen langswaaien, zorgt voor een fijn opgeruimd gevoel.

Waar je tuin best rommelig mag zijn voor alle nuttige tuinbeestjes zorgt even vegen daarnaast voor een fijne leefomgeving voor de mensen die bij de tuin en de tuinbeestjes horen. Ook niet onbelangrijk haha!

4. Planten opbinden

Dagelijks even een rondje langs je planten maken, geeft je een goede kijk op hoe alles het doet. Soms groeien planten zichzelf een beetje boven de macht en een beetje steun maakt ze een stuk gelukkiger.

Voor het opbinden kun je plantstokken, bamboestokken of dikke takken gebruiken. Daar kun je met plantringen of (flexibel) bindtouw een sterk houvast voor je planten van maken.
Wees hier niet te precies in: er zijn zoveel dingen in je hok of garage die je kunt gebruiken om je planten te steunen en het is vaak maar voor korte tijd.

5. Plannen maken

Met mijn tuinjournal, pen en potlood ga ik graag op mijn tuinstoeltje zitten om uit te tekenen en op te schrijven wat er al is, waar verbeteringen of opvullingen nodig zijn en wat ik graag nog zou willen doen.

Plannen maken is dromen over de mooiste tuin die je mogelijk ooit kunt maken! Verzamel plaatjes of tuintijdschriften met inspiratie, maak een Pinterest bord aan en kijk YouTube bijvoorbeeld.

Tuinklusjes zijn nog leuker wanneer de buurpoes komt helpen

Buurpoes Lana is graag van de partij en ‘helpt’ gezellig mee!

Geniet van je tuin!

Tuinklusjes hoeven geen vervelend werk te zijn! Een tuin onderhouden, opbouwen en aanpassen is een ‘labor of love’: geniet daarvan *hartjes*.

Alle vogels, egels, vlinders, bijen en eigenlijk gewoon alle diertjes die zich zullen laten zien in je tuin is een enorme rijkdom.
Samen halen we het beste uit onze tuinen: voedsel en bescherming voor de diertjes, fysieke en mentale gezondheid voor onszelf. Want het hebben van een tuin en erin werken is ontzettend goed voor je! Iedere tuinier(ster) is zich daarvan bewust 🙂

Dus ga je tuin in, doe wat tuinklusjes en beleef je tuin! Neem een lekkere kop thee of koffie mee (of een fijne wijn!) en ontspan. Droom, plan, werk en rust uit.

Je tuin is je rustplek!

Zoveel inspiratie om van je tuinklusjes een tuinfeestje te maken!

Gardeners’ World

Elk voorjaar starten ze op BBC met de serie Gardeners’ World, waarin je Monty Don op de voet volgt en zelfs een aantal weekendklusjes voor in de tuin opgelegd krijgt. Op vrijdagavond is de serie te zien.

Naast een tv-programma hebben ze ook een onwijs goed magazine! Sinds ik Monty Don op tv ontdekt heb, koop ik trouw elke maand deze tuinbijbel in tijdschrift-vorm.

En als je dan nog niet genoeg gezien hebt, dan hebben ze natuurlijk ook een uitgebreide website! Genoeg om je groene hart gelukkig mee te maken dus.

Tuinklusjes leren van Monty Don

YouTube

Het allergrootste platform voor video is natuurlijk YouTube. Altijd beschikbaar en barstensvol informatie in alles wat je maar bedenken kunt. Ook op het gebied van tuinieren kun je te kust en te keur! Mijn favorieten?

1. Garden Answer!
Laura en haar man Aaron hebben een enorm stuk grond waar ze hun tuin, moestuin, pluktuin, boomgaard en Hartley delen in hun video’s.
Daarbij overladen ze je als kijker ook met diepe achtergrondinformatie over planten, grondverbetering, inspiratie, plannen maken…en nog veel meer.

Een absolute aanrader dus voor de tuinliefhebber!

2. Dainty Diaries

Catherine neemt je mee door haar huis en tuin in Ierland om een paradijsje van haar plekje te maken. Stoere meid die alles zelf doet!

Haar enthousiasme en haar manier om alles zelf te doen, is inspirerend en haar lach is aanstekelijk. Een heerlijk ontspannend en inspirerend kijkmoment!

Boeken

Boeken zitten vol inspiratie en informatie. Zelf hou ik voor de tuin ontzettend veel van de praktische boeken die je laten zien hoe je zelf stappen kunt zetten.
Mijn twee favorieten van het moment:

1. ‘Een tuin barstensvol bloemen’ van Lucy Bellamy.

Zij neemt je bij de hand om je tuin letterlijk barstensvol bloemen te krijgen. Binnen een jaar! Voor wie de uitdaging aan wil gaan, is dit dan ook een heel fijn boek.

2. ‘Zelf je tuin beplanten’ van Modeste Herwig.

Een boek vol tips, informatie en voorbeelden om verschillende stijlen tuinen te beplanten. 
Heerlijk om doorheen te bladeren, dingen op te schrijven die spontaan in je opkomen hierdoor en als ‘bijbel’ te gebruiken om van je tuin je Droomtuin te maken!

Tuinboeken van Modeste Herwig en Lucy Bellamy

Welke tuinklusjes doe jij graag? Of juist niet?

Strooi creatief schrijfplezier rond!
Tuinklusjes doen, gewoon in je zomerjurk!

Tips & inspiratie voor creatief schrijfplezier! 

Hai, ik ben Judith (op de foto zie je me ‘in het wild’ in mijn bosachtige voortuin)!
Schrijven is een passie en een lifestyle en hier deel ik met jou tips en inspiratie om op avontuur te gaan in jouw persoonlijke schrijfwereld.

Hier vind je blogs gevuld met Jubelende Journals, Schrijflustige Schrijfspullen en Betoverende Boeken. Onder andere 🙂

Knibbel, knabbel, knuisje…wat zoek je in mijn huisje?

Hoekje gedecoreerd met boeken, kaarsen en allerlei Halloween

Nog meer inspiratie!

De uitbreiding aan de boekenverzameling: boeken gekocht en gelezen tot en met oktober 2023

Het is er een beetje bij ingeschoten: bijhouden welke boeken ik waar en wanneer heb gekocht en...

Mini Preptober 2023

Preptober: de maand oktober gebruiken om alles klaar te zetten voor optimale schrijf-resultaten in...

Boeken gekocht en gelezen in juni en juli 2023 a.k.a. de gestage groei van een boekverzameling

Is het een verslaving of een hobby, een boekverzameling hebben? Een beetje van beide, vermoed ik...

Gekochte boeken bijhouden: creëer een origineel overzicht van je boeiende boekenverzameling

Beeld je eens in: een overzichtelijke lijst van al je boeken! Om te genieten van alles wat je ooit...

Vakantieleesvoer: ik ging op reis en nam mee…

Vakantieleesvoer is: de lastige keuze maken tussen alle mooie, spannende, super intrigerende en...

Brambly Hedge: het schattigste zomerverhaal met wonderschone illustraties

“At last the dusk came, golden and misty over the fields.”~Jill Barklem, Summer Story Een perfecte...

Aangeraden: fijne boeken gelezen in april en mei 2023

Zoveel mooie, leuke, grappige, spannende en enge boeken om uit te kiezen in mijn bibliotheek! Ik...

Boekreviews leren schrijven: de start van een spannend, nieuw avontuur in leesplezier!

Nu ik zoveel verschillende boeken vind, koop, lees en verzamel, is er één ding wat ik echt wil...

Turbulente TBR juni 2023: feel good romantiek, whodunnit en een beetje horror

De score: 18 boeken over twee maanden tijd…WhooHoo! En wat ben ik blij met deze aanvullingen op...

Schrijfmuziek voor elke mood en elk genre: fantastische YouTube afspeellijsten

Schrijfmuziek helpt om in een bepaalde stemming te komen, wat het schrijven van (een onderdeel...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *