Teken Challenge 2022: creatief bezig zijn kan iedereen!

Vroeger (toen we nog geen tablets en spelcomputers hadden…Ja, zo oud ben ik haha!) verslond ik tekenblokken en potloden! Urenlang was ik zoet met het tekenen van alles wat in me opkwam (vooral paarden). Gelukzalige momenten waarop mijn fantasie mijn wereld zoveel mooier maakte.

Of urenlang lezen; bij de bieb was ik dan ook bijna onderdeel van de inventaris.

Toen was het leven nog simpel en had je overal tijd voor; zo voelt het in ieder geval nu. Tegenwoordig vliegt de tijd als wilde vogels uit het zicht en schieten dit soort fijne activiteiten er een beetje bij in…

Toch is tekenen een van die geluksmomenten van vroeger die ik zo onwijs graag weer wil oppakken!

Tekenen vanuit je fantasie: een tuinhekje met bloemen en beestjes in fineliner

Daarom bedacht ik een Teken Challenge en wel voor de zomer van 2022! Oftewel: mijn stok achter de deur motivatie om door te zetten!

Moodboard Natuur om mijn Teken Challenge 2022 te motiveren

Creatief bezig zijn

Heerlijk! Ook als volwassenen kunnen we onszelf nog verliezen in een (soms maar kort) moment van creativiteit. Even weg van de wereld, verzonken in onze fantasie en simpelweg tekenen.

En zo fijn: het draait niet om perfectie of een realistische of zelfs maar herkenbare uitvoering van de werkelijkheid. Nee, het gaat alleen om het proces van creatief bezig zijn, het potlood over het papier laten glijden en een afbeelding vanuit ons hoofd zien ontstaan in zwart op wit.

Even helemaal weg zijn van schermen (tv, tablet, telefoon) en alleen zijn met je eigen fantasie en gedachten. Tot rust komen en iets met je handen maken. Genieten van het proces, van het gevoel van plezier en trots wanneer je tekening af is.

Wil jij leren tekenen of wil je misschien net zoals mij een verloren passie weer nieuw vuur geven? Doe dan mee met mijn Teken Challenge deze zomer!

Reis met mij mee over een ongetwijfeld hobbelig pad van materiaal wat niet meewerkt en hindernissen onderweg zoals een black-out van inspiratie om dan samen ons reisdoel te bereiken: vol zelfvertrouwen (weer) creatief tekenen vanuit onze fantasie!

Teken Challenge vroeger: mijn Distelbloem

Wat heb je nodig voor de Teken Challenge 2022?

Tijd om een gezellig stapeltje spulletjes om je heen te verzamelen want: hoe inspirerender je materiaal, hoe meer zin je hebt om daar creatief mee bezig te zijn!
Het is een heel simpel lijstje en waarschijnlijk heb je het meeste al in huis. Heb je dit niet, dan kun je bijvoorbeeld bij de Action al leuke spulletjes (voor weinig!) kopen waar je prima een goede start met (leren) tekenen kunt maken 🙂

 

Schetsboek of papier

Voor mijn teken challenge gebruik ik een A5 schetsboek van de Action want ik vind dat off-white van het papier prettiger voor dit soort kleine tekeningetjes.
{Dezelfde komt van tijd tot tijd weer tevoorschijn in de winkels; is deze er niet dan is dit schetsboek ook een handige variant!}

Maar ook gewoon printerpapier ‘does the job’ perfect! Gebruik wat je in huis hebt of ga juist de stad even in om spulletjes te kopen die jou motiveren om deze teken challenge 2022 te beginnen.

Potlood

Een vulpotlood is altijd scherp en kun je bijvullen wanneer het grafiet op is. Mijn vulpotlood is van Pilot en is 0.7 mm.

Elk ander soort potlood werkt ook prima. Een HB is het meest gangbare potlood wat je ook in de supermarkt kunt kopen. Zorg ook voor een goede puntenslijper hierbij, want met een scherpe punt op je potlood tekent zoveel prettiger!

Vergeet ook niet een gum bij je spullen te leggen, voor de kleine foutjes.

Fineliner

Zelf vind ik het heel fijn om mijn tekeningetjes over te trekken met een fineliner 0.2 0f 0.3.
Staedtler heeft deze fineliners los of in een verpakking met 6 verschillende diktes.

Na het tekenen in potlood trek ik de tekening over met een fineliner, waarna ik de potloodlijnen weggum. Zo ontstaat er een duidelijke tekening waar je eventueel met stift, potlood en zelfs (water)verf verder sfeer kunt geven.

Kleuren

Om je zwart-wit tekening op te doen leven, kun je deze natuurlijk inkleuren met kleurpotloden, stiften of verf.

Mijn tekeningen blijven meestal in fineliner, want ik vind inkleuren echt een van de moeilijkste dingen…ik krijg de kleuren nooit zo mooi als ik wil.
Dus om teleurstelling (of frustratie *zucht*) te voorkomen, kleur ik mijn tekeningen niet in.
Gelukkig vind ik ze sowieso ook heel mooi zoals ze nu zijn!

Alle tekenspulletjes voor de Teken Challenge 2022

Mijn Teken Challenge 2022: 30 inspiratiewoorden!

In de kalender zie je 30 inspiratiewoorden om ‘the creative juices’ te laten ‘flowen’! Ik bedacht deze woorden op basis van mijn eigen ingevingen wanneer ik aan de zomer denk en wat ik dan ongeveer zou willen tekenen.
Plus een aantal waarvan ik op dit moment ook niet precies weet hoe ik ze ga verwerken in een tekening, maar dat is juist leuk: buiten je comfortzone vind je echt nieuwe inspiratie en inzichten!

Vind de steekwoorden die jou de vonk van inspiratie geven en ga daarmee aan de slag! Heb je meer inspiratie dan voor één tekening bij een woord? Gebruik het dan gewoon nog een keer en teken naar hartenlust!

Het belangrijkste is om dat plezier te voelen om te wíllen tekenen: leef je uit *hartjes*!

De Teken Challenge Inspiratiewoorden 2022

Mijn eerste tekening in de Teken Challenge: zomers huis

Mijn eerste tekening werd die van ‘Zomers Huis’: ik tekende deze kleine cottage in een half uur van begin tot allerlaatste toevoegingen van kleine details in fineliner.

Huizen tekenen heeft iets heel geborgens, iets veiligs en vertrouwds. Door te tekenen kun je je droomhuis vorm geven, want alles kan wanneer je tekent. Duur huis? Zwaartekracht-tartende architectuur? Onmogelijk om een bouwvergunning voor te krijgen?
SUPER! Het is een fantasie, tekenen maar!

Bij mijn droomhuis horen bloemen en planten, een grillig pad van losse stenen en een schoorsteen voor de open haard. Knusheid ten top voor mij!

Er hoort ook een kat bij maar die zie je nu niet: die ligt binnen te slapen zoals katten doen 🙂

Teken Challenge 1: een Zomers huis

TIP: om te voorkomen dat je tekening erg eendimensionaal lijkt, kun je diepte geven door perspectief aan te brengen. Dit doe je door niet alleen het front van je huis te tekenen maar ook de zijkant vanuit een vast zichtpunt.

Extra details die je tekeningen tot leven doen komen, zijn het aanbrengen van kleine stipjes, streepjes, sterretjes, ‘swirlies’, losse blaadjes en bloemetjes enzovoorts.

Wil je hier meer over leren? Lees dan verder om mijn Grote Inspirator te ontdekken!

Vind jouw creativiteit!

Neem een (vast) moment op je dag om eventjes te tekenen. Door te doen, simpelweg zonder verwachtingen groter dan wat je kunt waarmaken op dít moment, gaat je creativiteit loskomen en bewegen.

Een vast moment plannen helpt om een gewoonte aan te leren om te gaan zitten en te tekenen.
Eerst zal het lastig zijn, heb je totaal geen inspiratie en betwijfel je of je ooit iets zal (kunnen) tekenen…maar door nu door te zetten en echt op die momenten een tekeningetje ‘eruit te persen’ zul je merken dat het steeds leuker wordt.

Hoe vaker je een kleine tekening maakt, hoe makkelijker het zal gaan en hoe uitgebreider je ze telkens wilt maken!
Je tekentalent zal groeien en jij zult er enorm blij van worden want creatief bezig zijn is zo goed voor je: mentaal geeft het rust en ruimte, fysiek zorg je ervoor dat je kleine bewegingen blijft doen.

Gebruik sjablonen als je inspiratie op wilt doen of gewoon wilt doodlen

Waarom is creativiteit belangrijk?

Door creatief bezig te zijn, zowel als kind als volwassene, stimuleer je je hersenen. Het werkt stress verlagend en het bevordert het gevoel van gelukkig zijn.

Daarbij krijg je ook nog eens de mentale oppepper wanneer je de tekening af hebt: je hebt een project gestart en afgemaakt!

Je leert anders kijken naar de wereld om je heen, dieper en meer geconcentreerd op details.
Wil je werken met kleuren, dan ga je daar nog beter op letten en zie je de nuances in het leven rondom je. Kortom: je blik wordt scherper.

Voor mij is het mooiste en belangrijkste aan creatief bezig zijn dat ik mijn fantasie de vrije loop mag laten!
Ik wil geen perfect realistische bloem tekenen; ik wil de bloem tekenen zoals ik haar zie en als ik daar extra blaadjes bij fantaseer dan mag dat 🙂

Je creëert opnieuw de werkelijkheid terwijl je je fantasie gebruikt.
Het maakt je weer speels en enthousiast om de wereld te ontdekken.

Het doel van mijn Teken Challenge 2022

Proberen iedere dag een kleine tekening te maken van iets wat ik zie of heb beleefd, van iets wat ik wil onthouden of iets wat ik opnieuw wil creëren.
Om ervoor te zorgen dat ik iedere dag iets van inspiratie weet te vinden, bedacht ik de 30 Inspiratiewoorden.

Het grote doel is om iedere dag een moment te besteden aan het herontdekken van één van mijn oudste liefdes: creatief tekenen!

Iedereen kan tekenen en deze Teken Challenge is juist bedoeld om iedereen aan het tekenen te zetten.
Zonder dat je supergoed hoeft te zijn. Iedereen kan tenslotte een potlood op papier zetten en lijnen maken.

Hoe jij tekent, kan veranderen door oefening en geduld en door te durven leren.

Ik ga het weer leren! Leer jij mee?

Johanna Basford: mijn grote Inspirator!

Naast dat ze een heerlijk mens lijkt te zijn (kijk vooral eens op haar YouTube!), heeft ze een heerlijke, bijna kinderlijke vrijheid in haar tekenstijl.

In haar tekeningen kun je verdwalen, dromen en fantaseren. Ze was een van de eersten om een kleurboek voor volwassenen te maken, compleet met een heel verhaal. Prachtig!

Een paar jaar geleden heeft ze een boek uitgebracht “How to draw Inky Wonderlands”.
Hierbij deed ze ook een dagelijkse tutorial op haar Facebook en Youtube. Ontzettend leuk, inspirerend, motiverend en onwijs leerzaam: echt een aanrader! Ze staan allemaal op haar YouTubekanaal.

Ik kocht het boek, volgde al haar tutorials en GENOOT! Sindsdien pak ik het tekenen weer mondjesmaat op, maar nu wil ik echt meer gaan tekenen: zo ontstond mijn Teken Challenge 🙂

Johanna Basford: How to draw Inky Wonderlands
Johanna Basford: 30 dagen creatief

Het boek “30 dagen creatief” heb ik ook in de boekenkast staan, maar daar ben ik nog niet echt in begonnen. 
Alleen al door het boek bladeren is geweldig leuk om te doen 🙂

Anyway, zij is mijn inspiratie dus!
De stipjes, streepjes, sterretjes en blaadjes horen echt bij haar, net zoals het overtrekken met fineliner.
Simpele, kleine details die zoveel interesse geven aan je creaties; hiermee kun je je echt volledig uitleven om je tekeningen steeds meer details en diepte te geven!

Teken Challenge kan overal door je tekenspulletjes in een handig mandje te vervoeren.

Creatief bezig zijn met de Teken Challenge 2022

Dat kan overal! Geen excuses meer, hoor 😉

Ik heb een mandje met mijn tekenspullen al klaarstaan: het kleine schetsboek, een vulpotlood, een gumpotlood (Derwent) en mijn Staedtler fineliner 0.3.

Gaandeweg merk ik ook dat ik steeds meer wil tekenen: van kleine extra details tot veel grotere tekeningen. Hoe fijn is dat?! Daar doe ik het dus voor 🙂

Het kan zo overal mee naartoe: aan de keukentafel, in de tuin, in de auto, op het strand, op de camping, op de boot, in het vliegtuig!

Waar ga jij de Teken Challenge doen?

Tot de volgende blog! Liefs, Judith
Strooi creatief schrijfplezier rond!
Tuinklusjes doen, gewoon in je zomerjurk!

Tips & inspiratie voor creatief schrijfplezier! 

Hai, ik ben Judith (op de foto zie je me ‘in het wild’ in mijn bosachtige voortuin)!
Schrijven is een passie en een lifestyle en hier deel ik met jou tips en inspiratie om op avontuur te gaan in jouw persoonlijke schrijfwereld.

Hier vind je blogs gevuld met Jubelende Journals, Schrijflustige Schrijfspullen en Betoverende Boeken. Onder andere 🙂

Knibbel, knabbel, knuisje…wat zoek je in mijn huisje?

Hoekje gedecoreerd met boeken, kaarsen en allerlei Halloween

Nog meer inspiratie!

De uitbreiding aan de boekenverzameling: boeken gekocht en gelezen tot en met oktober 2023

Het is er een beetje bij ingeschoten: bijhouden welke boeken ik waar en wanneer heb gekocht en...

Mini Preptober 2023

Preptober: de maand oktober gebruiken om alles klaar te zetten voor optimale schrijf-resultaten in...

Boeken gekocht en gelezen in juni en juli 2023 a.k.a. de gestage groei van een boekverzameling

Is het een verslaving of een hobby, een boekverzameling hebben? Een beetje van beide, vermoed ik...

Gekochte boeken bijhouden: creëer een origineel overzicht van je boeiende boekenverzameling

Beeld je eens in: een overzichtelijke lijst van al je boeken! Om te genieten van alles wat je ooit...

Vakantieleesvoer: ik ging op reis en nam mee…

Vakantieleesvoer is: de lastige keuze maken tussen alle mooie, spannende, super intrigerende en...

Brambly Hedge: het schattigste zomerverhaal met wonderschone illustraties

“At last the dusk came, golden and misty over the fields.”~Jill Barklem, Summer Story Een perfecte...

Aangeraden: fijne boeken gelezen in april en mei 2023

Zoveel mooie, leuke, grappige, spannende en enge boeken om uit te kiezen in mijn bibliotheek! Ik...

Boekreviews leren schrijven: de start van een spannend, nieuw avontuur in leesplezier!

Nu ik zoveel verschillende boeken vind, koop, lees en verzamel, is er één ding wat ik echt wil...

Turbulente TBR juni 2023: feel good romantiek, whodunnit en een beetje horror

De score: 18 boeken over twee maanden tijd…WhooHoo! En wat ben ik blij met deze aanvullingen op...

Schrijfmuziek voor elke mood en elk genre: fantastische YouTube afspeellijsten

Schrijfmuziek helpt om in een bepaalde stemming te komen, wat het schrijven van (een onderdeel...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *