Winterdip? Met deze 4 cottagecore tips verjaag jij je winterblues!

Januari kan een eindeloze maand lijken: de dagen zijn nog steeds kort en donker, het kan nog best guur zijn…een winterdip ligt in deze maand op de loer. Je voelt je dan somber en lusteloos, wachtend op het jonge groen van het voorjaar.

Zucht…

Maar laat die winterdip jou niet in de greep krijgen! Want januari is ook een heerlijke maand om warm weg te kruipen in je veilige cocon, terwijl je geduldig wacht tot de natuur klaar is om haar wedergeboorte te doen.

Dus wat kun jij nu allemaal doen om je eigen gelukkige zelf te zijn en blijven?

Mijn winterse display met kaarsjes en dennenappels en nog meer winterse dingen

De winterse sferen in mijn werkkamer. Geluksmomentje!

Wat is cottagecore?

Cottagecore betekent voor mij dankbaar zijn voor de kleine, alledaagse dingen, zelf dingen maken en bezig zijn met tuinieren. Het is teruggaan naar jezelf, je eigen diepe kern en alles daarbuiten echt daarbuiten laten.

Aardse tonen, handgemaakte decoraties en dekens, wroeten in de tuinaarde en speuren naar dieren in mijn tuin. De verwondering in het gewone leven zoeken, daar heb je verder niets anders voor nodig dan je eigen ogen, je open mind en je fantasie om alles nog mooier te maken!

Nee, ik woon niet in een schattige riet-gedekte cottage, maar in een hoekwoning in een woonwijk. Wel met een lange voortuin die volstaat met bomen, planten en plekjes voor tuindieren  Zie, je hebt niets nodig wat (ver) buiten je greep ligt! Cottagecore is een eigen invulling van een aardsere, simpelere levensstijl die jij zelf jouw vorm mag geven: geniet daarvan!

De volgende cottagecore tips tegen een winterdip werken bij mij altijd. Het zijn de dingen die ik alle dagen doe, puur omdat ik er een warm, gelukkig gevoel van krijg. Ook al zijn het kleine activiteiten, juist hun simpelheid en het gemak waarmee je ze kunt doen, zorgen ervoor dat je er echt van kunt genieten.

Mijn 4 cottagecore tips tegen die winterdip!

Cottagecore staat voor mij dus absoluut voor het genieten van de simpele activiteiten en in het moment zijn! Het omarmen van de winterse periode hoort daar ook bij. Ook al voelt januari soms wat oneindig aan, er is zoveel wat je kunt doen om je eigen blije gevoel terug te halen of op te peppen.

Ben jij gevoelig voor de duistere kant van een langere winter? Met deze tips blijf je veilig in je warme bubbel en geef jij je mentale gezondheid voorrang. Niks geen Blue Monday of winterdip!

Tip 1: Kaarsjes aansteken

Winterdip? Begin de dag met het aansteken van een kaarsje!

Begin de dag met het aansteken van een kaarsje en een hete kop thee!

Daar lenen deze donkere dagen zich uitstekend voor! Het vlammetje verjaagt de opkomende schaduwen, die een zwart gevoel van binnen kunnen aanwakkeren. Steek eens een enkele aan op je meest comfortabele plek en wikkel je in die knusse deken. Of steek een groepje kaarsen aan zodat ze echt een lichtveld maken.

Mijn ochtendroutine bestaat uit het aansteken van een enkel waxinelichtje op de keukentafel, een vrolijk vlammetje om de laatste schemering te verjagen. Een hete kop thee erbij en even genieten van de stilte voor de drukte van de dag begint. Heerlijk, dat is echt mijn oplaadmomentje!

Hou je van geuren? Dan is dit ook een leuk moment om nieuwe of onbekende geurkaarsen uit te proberen. Ga echt het moment in om je volledig bewust te worden van de geuren, je gevoelens en de sfeer.
Je kunt bijvoorbeeld ook een notitieboekje aanmaken met je reviews van verschillende kaarsen, als naslagwerk voor een ander moment. Over dingen schrijven geeft intens veel licht in je hoofd. Probeer het eens!

Tip 2: Wandelingen in de koude buitenlucht

Januari kan nog best guur zijn! Een stevige wandeling in warme winterkleren is nu een heerlijke verfrisser voor het hoofd: alle watten en schaduwen waaien eruit.
En kijk goed om je heen, speur naar die kleine alledaagse dingen waar je anders gewoon overheen kijkt. Ineens zul je bijzondere dingen zien en daarvan genieten. Zo wordt elke koude wandeling een moment om naar uit te kijken!

Speur bijvoorbeeld eens naar de vogels die je om je heen hoort: waar verblijven zij? Waar vinden ze hun voer? En wat zouden ze allemaal tegen elkaar kwetteren? Vooral dat laatste ben ik altijd zo benieuwd naar! Ik kan er hele dialogen bij verzinnen haha!
Maar zie ook de laaghangende mist over de weilanden en het water, het mysterieuze van het ongeziene wat in de mist moet zijn. Of de stilte op het water wanneer het windstil is en enkel de watervogels traag door het water glijden.
Echt, er is zoveel te zien en te bewonderen!

Weg met de winterdip! Maak een frisse wandeling en zie de mooiste uitzichten.

Uitzicht naar de Brekken, Sneek

Tip 3: Dromen & plannen maken

Het is de start van een gloednieuw jaar, het moment voor die borrelende gezonde spanning voor alle mogelijkheden voor ons! Gebruik de donkere momenten om lekker weg te dromen en je voor te stellen wat je allemaal graag zou willen doen en bereiken.

Gewoon even dromen van alles wat nu misschien onmogelijk lijkt, geeft die heerlijke kick waar je blij van wordt. Ongegeneerd en groots fantaseren over luchtkastelen is alsof je in je eigen avonturenboek speelt en waarin niets onmogelijk is.
En wie weet zijn er toch dromen bij die helemaal niet onmogelijk zijn wanneer je er wat langer over droomt…soms kunnen dromen waargemaakt worden. Oh, de mogelijkheden!

Vooral in januari vind ik het zo fijn om te dromen over planten en nieuwe plannen voor de tuin. Nu is er tijd genoeg om die plannen verder uit te werken om te kunnen starten in het voorjaar. Een van mijn dromen voor de tuin in 2022 is meer Dahlia’s planten! Daarom heb ik al mijn nieuwe knollen besteld, zo krijg ik de mooiste die ik wilde hebben *blij*.

Schrijf je dromen en wensen op in een mooi notitieboek en kijk er regelmatig weer in. Zo beleef je je dromen telkens opnieuw en zie je misschien wel mogelijkheden om ze waar te maken. Blijf dromen, wensen en schrijven, hoe klein en cottagecore of groots en meeslepend ook.

Tip 4: Journaling

De Nederlandse vertaling is ‘in je dagboek schrijven‘, maar journaling is zo’n fijn kort en krachtig woord hiervoor.
Wanneer je zo vaak mogelijk een stukje schrijft, geef je je hoofd en hart ruimte en licht. Alsof je een te vol gegroeide roos een beetje uitdunt voor een mooiere bloei.

Journaling is een gewoonte die je jezelf kunt aanleren. In het prille begin weet je misschien niet goed wat je wilt opschrijven, maar begin gewoon. Het hoeven geen bladzijden vol te zijn; een enkele zin of een paar kan al voldoende zijn om deze verlichtende gewoonte aan te wennen.

Over deze dingen journal ik altijd:
Alle negatieve gedachten en gevoelens die in mij opkomen, schrijf ik het liefst zo snel mogelijk weg in een van mijn journals; eenmaal aan papier toevertrouwd, nemen ze geen mentale ruimte meer in en voel ik me meteen een stuk lichter!

Ook de positieve gedachten, dromen en plannen gaan een journal in; ik hou van schrijven, dat blijkt wel 😉
Heerlijk, vind ik dat: dromen aan papier toevertrouwen en allerlei stappen uitwerken om ze misschien ooit waar te kunnen maken. Het is het dagdromen, dat ongerepte fantaseren, wat mij een echt geluksgevoel geeft!

Inzichten en mooie momenten die ik overdag beleef. Door deze (meteen) op te schrijven, leer ik die mooie momenten echt te zien wanneer ze gebeuren en dan geniet ik er nog intenser van. Het zijn de verhalen waar ik graag aan terug denk *hartjes*
Inzichten geven vaak een erg verhelderende kijk op zaken die je erg negatief kunnen beïnvloeden, waarmee je de negativiteit wegneemt.

Kleine geluksmomentjes tegen de winterdip

  • Maak een mooi decoratiehoekje van je favoriete kaarsenhouder, zodat het een nog groter feestje is wanneer je hem aansteekt! Kies hier simpele items voor die het gevoel van simpel en aards verder versterken, zoals natuurlijke materialen en zelfgemaakte items.
  • Kleed je voor je winterwandeling aan in je warmste jas, je fijnste wandelschoenen en zachtste winteraccessoires. Een koude neus en rode wangen geven je het prikkelende gevoel van echt leven!
    Neem ook eens je camera (of telefoon) mee en knip foto’s van de inspirerende uitzichten tijdens je wandeling. Kijk ze terug en geniet ook veel later nog van die prachtige wandeling.
Een winterdip trotseren kan ook door je huis met mooie winterse decoraties gezellig te maken
  • Jouw gedachten aan papier toevertrouwen voelt nog fijner en vertrouwder wanneer je zelf een journal maakt of een notitieboek ervoor versierd. Met zo’n mooi, persoonlijk journal grijp je er nog sneller naar omdat je er graag in wilt schrijven!
    Vergeet ook je mooiste pen niet!

Dag winterdip!

Alleen al door het schrijven over mijn cottagecore antiwinterdiptips voel ik me al gelukkiger! Dat komt omdat ik hoop dat jij, lieve lezer, hier ook echt wat aan zult hebben.

Laat je het me weten in de reacties hieronder of jij mijn tips tegen een winterdip gaat proberen? Misschien heb jij nog wel andere; deel ze dan gerust hier zodat we allemaal samen de beste tips kunnen uitproberen!

Strooi creatief schrijfplezier rond!
Tuinklusjes doen, gewoon in je zomerjurk!

Tips & inspiratie voor creatief schrijfplezier! 

Hai, ik ben Judith (op de foto zie je me ‘in het wild’ in mijn bosachtige voortuin)!
Schrijven is een passie en een lifestyle en hier deel ik met jou tips en inspiratie om op avontuur te gaan in jouw persoonlijke schrijfwereld.

Hier vind je blogs gevuld met Jubelende Journals, Schrijflustige Schrijfspullen en Betoverende Boeken. Onder andere 🙂

Knibbel, knabbel, knuisje…wat zoek je in mijn huisje?

Hoekje gedecoreerd met boeken, kaarsen en allerlei Halloween

Nog meer inspiratie!

De uitbreiding aan de boekenverzameling: boeken gekocht en gelezen tot en met oktober 2023

Het is er een beetje bij ingeschoten: bijhouden welke boeken ik waar en wanneer heb gekocht en...

Mini Preptober 2023

Preptober: de maand oktober gebruiken om alles klaar te zetten voor optimale schrijf-resultaten in...

Boeken gekocht en gelezen in juni en juli 2023 a.k.a. de gestage groei van een boekverzameling

Is het een verslaving of een hobby, een boekverzameling hebben? Een beetje van beide, vermoed ik...

Gekochte boeken bijhouden: creëer een origineel overzicht van je boeiende boekenverzameling

Beeld je eens in: een overzichtelijke lijst van al je boeken! Om te genieten van alles wat je ooit...

Vakantieleesvoer: ik ging op reis en nam mee…

Vakantieleesvoer is: de lastige keuze maken tussen alle mooie, spannende, super intrigerende en...

Brambly Hedge: het schattigste zomerverhaal met wonderschone illustraties

“At last the dusk came, golden and misty over the fields.”~Jill Barklem, Summer Story Een perfecte...

Aangeraden: fijne boeken gelezen in april en mei 2023

Zoveel mooie, leuke, grappige, spannende en enge boeken om uit te kiezen in mijn bibliotheek! Ik...

Boekreviews leren schrijven: de start van een spannend, nieuw avontuur in leesplezier!

Nu ik zoveel verschillende boeken vind, koop, lees en verzamel, is er één ding wat ik echt wil...

Turbulente TBR juni 2023: feel good romantiek, whodunnit en een beetje horror

De score: 18 boeken over twee maanden tijd…WhooHoo! En wat ben ik blij met deze aanvullingen op...

Schrijfmuziek voor elke mood en elk genre: fantastische YouTube afspeellijsten

Schrijfmuziek helpt om in een bepaalde stemming te komen, wat het schrijven van (een onderdeel...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *